Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Perustaminen

Vaasan Saskiat on perustettu 23.3. 1971. Perustavassa kokouksessa oli läsnä 24 henkilöä. Helsinkiläinen Aila Miettinen oli selostamassa Helsingin vastaavan yhdistyksen toimintaperiaatteita. Tilapäinen johtokunta valittiin, ja sen puheenjohtajaksi tuli Outi Uusikylä. Toinen perustava kokous pidettiin 14.4. samana vuonna. Yhdistys rekisteröitiin helmikuussa 1972. 

Toimihenkilöitä

Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi siis Outi Uusikylä. Senjälkeiset puheenjohtajat on lueteltu näiden kotisivujen asianomaisessa kohdassa.

Toimintaa

Jo ennen varsinaista rekisteröintiä Vaasan Saskioilla oli monenmoista toimintaa. Aluksi mm. otettiin myytäviksi teatterilippuja Vaasan Suomalaiseen teatteriin. Myöhemminkin tehtiin samanlaisia myyntisopimuksia, tietysti palkkiota vastaan. Erilaisten tilaisuuksien kahvitukset kuuluivat myös alusta lähtien Saskioitten toimintaan. Erityisesti keskityttiin näyttelyitten avajaiskahvituksiin. Näistä ei peritä korvauksia, vaan ne kuuluivat taiteilijoiden tukemistoimintaan.

Rohkeutta osoittaa, että monet kuuluisat taiteilijavierailut ostettiin Vaasaan. Saskioitten ansiosta kaupungissamme ovat vierailleet niin Kivikasvot kuin Anneli Sarikin.

Toiminnan tarkoituksena oli ja on varojen kerääminen taiteilijastipendejä varten . Niitä ovat vuosien saatossa saaneet monet vaasalaistaiteilijat, kuten stipendiaattien luettelosta selviää.

Pelkkää varojen keruuta Saskioitten toiminta ei kuitenkaan ole ollut. Jo aivan aluksi päätettiin kerätä myös virkistysrahastoa, jonka varoilla sitten matkusteltiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosien saatossa Vaasan Saskiat ovat käyneet monessa Euroopan maassa, nykyisin ulkomaanmatkat ovat jääneet, mutta useimpina vuosina Saskiat käyvät vieläkin kevätretkellä – oman maakunnan sisällä.

Useimmille Saskia-päiville vaasalaiset ovat osallistuneet ja järjestäneet kaksi kertaa myös itse tämän tapahtuman.

Vaasan Saskiat tänään

Nykyisin Vaasan Saskiat ry. toimii edelleen vireästi, joskin alkuvuosien palava innostus on hieman hiipunut. Joka vuosi kuitenkin yhdistys jakaa stipendin jollekin ansioituneelle taiteilijalle, edelleen järjestetään erilaisia rahankeruutempauksia. Vaasan elokuinen Taiteiden yö –tapahtuma olisi köyhempi ilman Saskioitten kahvitilaisuutta. Samoin taidenäyttelyjen avajaisten tarjoilut ovat edelleen usein yhdistyksen vastuulla. Nykyisin Saskioissa on noin 60 jäsentä, lisääkin kaivattaisiin.

©2019 Vaasan Saskiat r.y. - suntuubi.com